Nöjd kund: Karl-Gustaf Järn, Svegro

"Varenda krona vi sparar kan göra nytta någon annanstans!"

Karl-Gustaf Järn på Svegro är en mycket erfaren inköpare. Därför är han extra glad över att LRF Samköp förhandlar fram så bra avtal och rabatter. 

"Det handlar inte bara om pengar. Avtalet med Ahlsell ger oss helt suverän service. Vi kan bara ringa in vår beställning så levereras grejerna dagen efter. Det är mycket värt i en verksamhet som måste fungera dygnet runt."

Snabba leveranser och bra priser

På Ekerö utanför Stockholm grönskar det inte bara utomhus. Svegros anläggning omfattar 50 000 kvm växthus (ca tio fotbollsplaner) för odling av färska delikatesser och inomhusklimatet regleras in i minsta detalj. Olika örter och sallader behöver olika förutsättningar under de 6–8 veckor som det tar från sådd till skörd. Därför detaljstyr Svegro ljus, luftfuktighet, temperatur, näringstillförsel och utrymme för att få optimal effekt. Det gör också att behovet av allehanda komponenter inom el, ventilation och klimatreglering är stort och växlande. "Vi måste hela tiden hitta smarta lösningar", berättar Filip Steijner som arbetar med underhåll och service. "Ibland finns det färdiga moduler men lika ofta händer det att vi bygger om eller utvecklar själva för att få bästa effekt."

Krävande miljö för ventiler och pumpar

Svegros anläggning är en av de största i Sverige och för driften krävs 5 kubikmeter vatten per timme. Vattnet hämtas i Mälaren och portioneras ut med minutiös precision – i luften lika väl som via rotsystemet. Det ställer höga krav på ventiler, pumpar, kranar, ledningar och ständigt underhåll. På samma sätt är belysningen kritisk för att växterna ska utvecklas i rätt takt. Lamporna är också en del av uppvärmningen, hela 75 procent av värmen i anläggningen kommer från belysningen.

Helt ekologiskt i alla led

Karl-Gustaf Järn är mycket stolt över att hela anläggningen är ekologisk och att driften sker helt utan pesticider: "Vi rengör och steriliserar med hjälp av vatten, kyla och värme", förklarar Karl-Gustaf och demonstrerar bastu, kylrum och bassänger som anpassats för verksamheten. "Och eftersom allt måste fungera dygnet runt är det otroligt viktigt att Ahlsell ger oss både bra priser och snabba säkra leveranser."

Läs mer om Svegro