Säkerhet i arbetet

Nils-Olov Lindfors olycka hade kunnat undvikas. Nu sätter han alltid säkerheten främst.

Olyckan inträffade en tidig vintermorgon 1981. Termometern visade 25 minusgrader och norrbottningen Nils-Olov Lindfors hade tagit på sig ett par varma handskar. Han kallstartade traktorn och hämtade en kärra. Eftersom det var en äldre traktormodell saknade den en mekanisk spärr på kraftuttaget.

– När jag hakade på kärran nuddade tummen i högerhandsken uttaget och fastnade direkt.

Handsken lossnade och slet med sig Nils-Olovs högra tumme. Nils-Olov körde själv till akuten där ambulanshelikoptern tog honom till Umeå för en 16 timmar lång operation.

– Jag hade bråttom och det gjorde mig oförsiktig. Man ska aldrig, aldrig ta genvägar.

Skaffa skyddsutrustning hos Ahlsell

Anslut dig till vårt avtal så får du rabatt på hela Ahlsells omfattande sortiment. Det kostar inget och du förbinder dig inte till något. Fyll i formuläret så får du instruktioner om hur du skaffar kundkonto med våra rabatter och villkor.

Några år senare var olyckan framme igen. Även den gången på grund av en genväg.

– Jag skulle köra hösilagebalar åt en granne och satt i ett möte som drog ut på tiden, så jag åkte inte hem och bytte kläder utan drog direkt till mötesplatsen. När jag sedan skulle lasta flaket klättrade jag på balgripen för att komma upp, hade fel skor och halkade.

I fallet slog han bröstkorgen på rören och bröt tre revben.

– Hade jag bara tagit det lugnt, åkt hem och satt på mig de vanliga kläderna och rätta skorna hade jag aldrig halkat. Skyddskläder ska man aldrig någonsin pruta på.

Efter den första olyckan lärde sig Nils-Olov även vikten av att vara försäkrad. Han hade försäkrat allt han ägde, men tyvärr glömt bort sig själv.

– Att tänka på sitt försäkringsskydd är ett viktigt budskap. Särskilt inom jordbruket som alltid är beroende av en eller två personer för att det ska fungera.

Ett annat råd är att gå kurser. Själv har han jobbat mycket i skog och gick en kurs i motorsågskörkort när det infördes. De som gick kursen och hade stor erfarenhet från skogsarbete visade sig samtidigt vara de som hade svårt att klara den praktiska delen.

– Man blir så säker att man tror att det aldrig kan hända en något. Men har man bara säkerheten som första fråga och tänker långsiktigt uppstår inga olyckor.

– Det kostar väldigt lite att ha det tankesättet, däremot sparar man mycket pengar genom att risken för olyckor minskar.

Nils-Olovs tumoperation misslyckades. Tur i oturen fick han ett år senare kontakt med en läkare som föreslog en lambåoperation för att skapa en ny tumme med vävnad från höft och ben. Lantbrukarlivet med den nya tummen fungerar ändå ganska bra, menar han.

– Du kan ju inte göra i princip något utan en tumme, inte ens lyfta en spade. Men nu känns det inte som ett handikapp längre. Man kan vända det till sin fördel också, om något går riktigt bra håller jag upp vänster tumme. Håller jag upp höger tumme symboliserar det halvbra, säger han och skrattar.

Nils-Olovs råd till andra:

Använd alltid skyddskläder. Det här ska man aldrig någonsin pruta på.

Öva säkerhet med din personal. Börjar det brinna är det livsviktigt att alla känner till hur brandskyddet fungerar.

Försäkra även dig själv. Nyttja gärna en expert så att du alltid har ett skydd som täcker alla eventualiteter.

Gå kurser. När man jobbar på egen hand vill man gärna vara så produktiv som möjligt. Då tar man ofta genvägar och det får man aldrig göra när det gäller säkerhet. Det lär man sig på de olika kurserna.

Lär dig regelverket. Du kan inte skicka upp personal på ett tak utan livlina, detsamma borde gälla företagaren även om det inte är reglerat i lag. Du är lika viktig!

Text: Cecilia Lindvall Foto: Privat