Nu lyser det ännu bättre hos Rotängens Lantbruk

"Avtalet med Ahlsell gjorde rejäl skillnad när vi bytte belysning, det värmer lite extra i mörkret!" Emma Eriksson, Rotängens Lantbruk i Alunda

Emma Eriksson och Thomas Jöngren på Rotängens Lantbruk utanför Uppsala har i omgångar uppdaterat gårdens belysning, och tack vare LRF Samköps avtal med Ahlsell har de sparat en hel del pengar. De upplevde tidigare att ljuset inte var fullgott när de skulle kolla till korna under kalvning nattetid. Nu har vi bland annat satt upp fler lampor i ladugården. Vi har dubblat antalet sollampor. De ger ett väldigt behagligt ljus, inte det skarpa lysrörsljuset, och kan vara tända även nattetid, när djuren ska vila.”, berättar Emma. ”Vi har också byggt en ungdjurshall. Där har vi tolv lampor som kan vara tända antingen fyra, åtta eller tolv åt gången, lite beroende på vilket ljus vi behöver.  

Rotängens Lantbruk utvecklas ständigt, man har till exempel gått över till KRAV. Tidigare fanns en tanke om att bygga en gårdsbutik. Den idén har fått ge vika för behovet av ett kontor utanför huset och ett showroom för gårdens olika produkter. ”Halva kontorsbyggnaden ska bli ett gårds- eller viltslakteri med tillgång till kylrum som jaktlaget kan ha. Vi vill ju att de ska jaga vildsvin och då är det bra om de kan ha någonstans att hänga köttet. 

 

Belysningens A & O

Bra belysning kan vara avgörande både ur arbetsmiljösynpunkt och produktionssynpunkt. Jothanna Lund Persson är specialistsäljare på Ahlsell och kan sin ljussättning. Hon ger oss sina bästa tips på hur man rätt belyser sin gård.

När det gäller belysning av en gård, vad ska man tänka på?  

– Har man gårdsportar och dörrar med strålkastare över och byter ut den till en LED-armatur ska man inte vinkla den uppåt. Då skickas belysning en i fel riktning och kan bli bländande och dessutom stör den nattaktiva insekter.  

Varför är bra belysning viktigt på en gård? 

– Bra belysning är viktigt eftersom det skapar en trygg arbetsmiljö. Vi har ju hårda krav på våra arbetsförhållanden och bra belysning minskar felmarginalerna eftersom du ser vad du ska göra. Det kan också öka känslan av trygghet eftersom till exempel belysning med rörelsesensorer har viss avskräckande effekt på objudna gäster. Men sedan är bra belysning dekorativt också, det kan vara avgörande för hur en byggnad eller en gård uppfattas. Ljus är ju ingenting förrän det träffar en yta, och beroende på vad man har kan man skapa olika dekorativa miljöer genom att belysa ett träd, fasader och tak till exempel.    

Vad ska man tänka på när det gäller belysning för djur? 

– En sak man ska tänka på är att ha rätt armatur för rätt miljö. Hos grisar och höns till exempel kan fel armatur vittra sönder på grund av ammoniaken och att det är väldigt frätande miljöer och då blir inte anläggningen godkänd längre, det vill säga den blir farlig för både djur och människor. Materialval är oerhört viktigt att tänka på. Så berätta gärna vilken typ av lantbruk eller verksamhet du bedriver när du hör av dig så att vi kan hjälpa till att hitta rätt sorts armatur.  

Behöver olika djur olika sorters belysning?  

– Ja, belysningen påverkar djur på olika sätt. För grisar som ska gå i avel har belysningen påverkan för spermieproduktion till exempel. Och kor som får ljus under längre tid kan ge mer mjölk. Höns vill inte ha för mörkt för då kan de hacka ihjäl varandra. Rätt belysning kan göra att äggen blir starkare och produktionen ökar.  

Vad ska man tänka på när det gäller belysning för arbete av olika slag?  

– Det beror på vilken sorts arbete det handlar om. Belysning ska aldrig blända eller skapa obehag så man måste tänka på placeringen. Det kan också vara bra att ha bärbar arbetsplatsbelysning, till exempel om man ska utföra arbete under en maskin. I dag finns bärbar arbetsplatsbelysning med upp till åtta timmars batteritid, då får man tryggheten med sig ut i skogen också. 

Jothannas bästa tips  

  • Tänk på att välja rätt armatur för rätt miljö, i dammiga miljöer, lantbruk och maskinhallar passar en D-klassad armatur.  
  • Tänk på att välja rätt färgtemperatur till de djur man har. Det kan påverka både mående och produktion.  
  • Byt ut trasiga armaturer och gamla T8-lysrörsarmaturer till LED. Dessa förbrukar mycket mindre ström.  
  • Skapa en attraktiv utomhusmiljö, våga belysa träd. Många lantbruk har också fina uppfarter och liknande.