Med rätt skydd kan fler vara säkra på jobbet

Rätt skyddsutrustning är avgörande för din säkerhet på jobbet. Ändå inträffar tusentals arbetsplatsolyckor årligen inom svenska bygg- och industriarbetsplatser.

Den verkligheten vill Skydda, Nordens ledande skyddsspecialist, ändra på genom att erbjuda ett brett sortiment av skyddsutrustning kombinerat med tjänster och utbildningar inom skydd och arbetsplatssäkerhet.

– Vi har över 40 års erfarenhet när det gäller arbetsplatssäkerhet och personlig skyddsutrustning. Vi vill göra bygg- och industribranschen säkrare så att alla, från hantverkare till skyddsombud och arbetsgivare, får en tryggare och effektivare vardag. För oss är det givet att alla tjänar på rätt säkerhet, säger Magnus Davidsson, kundansvarig på Skydda.

Säkerhet ett gemensamt ansvar

En starkt bidragande orsak bakom många arbetsplatsolyckor är att det slarvas med personlig skyddsutrustning. Skydda har under 2018 och 2019 genomfört undersökningar inom både bygg och industri, som visar flera stora brister när det gäller säkerhetstänkandet på arbetsplatserna. Inte minst är många hantverkare osäkra på hur man väljer rätt skydd, och många använder inte heller skydden fullt ut eller på rätt sätt.

– Arbetsgivarna har ansvar för information och utbildning, medan hantverkarna måste se till att följa reglerna och vara noga med sina skydd, säger Magnus Davidsson. Det handlar om att höja medvetenheten och kompetensen hos alla. Vi försöker bidra till den beteendeförändringen, inte minst genom att säkra tillgången till bra skyddsprodukter och göra det enklare att välja rätt.

Fel skydd kan öka risken

Skyddas har ett noga utvalt sortiment av skydd från marknadens ledande leverantörer. Sortimentet är uppdelat i 10 tydliga produktområden, från arbetskläder och skor till olika typer av tekniskt skydd för andning, hörsel och ögon med mera.

–  En sak som vi trycker på är att skyddsutrustningen måste sitta bekvämt och ha rätt passform för att ge rätt skydd. Därför är det alltid viktigt att prova innan användning. Fel eller illasittande skydd kan faktiskt öka risken för skador, säger Magnus Davidsson.

Skydda hos Beijer Byggmaterial

Skydda har tagit fram ett speciellt sortiment av skyddsprodukter för Beijers butiker, som passar såväl enmansföretag som stora byggjättar.

– Det rör sig om ett enkelt och tryggt sortiment som gör det lätt att hitta. Dessutom har vi utbildat butikspersonalen så att man som kund kan få goda råd om skillnader mellan produkter, hur de fungerar och vilka arbetsuppgifter de passar till, säger Magnus Davidsson.

Så här jobbar Skydda tillsammans med Beijer

RÄTT PRODUKTER Rätt skyddsutrustning gör din arbetsplats säkrare. Du får hjälp att välja skyddsutrustning som motsvarar ditt företags behov. Skydda har ett noggrant utvalt sortiment från marknadsledande varumärken och samarbetar med hundratals ledande leverantörer.

SKRÄDDARSYDDA UTBILDNINGAR Du får utbildning inom personlig skyddsutrustning och arbetsplatssäkerhet  utifrån ditt företags behov. Utbildningen sker tillsammans med Beijer och knyter an till relevant lagstiftning och regelverk. Flera utbildningar ger grund för certifiering. Skydda erbjuder även digitala utbildningar inom samtliga produktområden.

RISKBEDÖMNINGAR Med regelbundna riskbedömningar av arbetsmiljön minskar du risken för skador och olyckor. Våra experter går igenom varje arbetsmoment på plats hos dig för att upptäcka eventuella brister och tar fram förslag på åtgärder som stärker säkerheten.

Kontakta din Beijerbutik om du vill veta mer om hur Beijer kan hjälpa dig med till en säkrare arbetsplats.