Sov gott - skapa förutsättning för en god natts sömn

Sömn och återhämtning är livsviktigt för att vi människor ska må bra och hålla oss friska.

Sovrummet, tätt följt av badrummet, är det utrymme som svenskar rankar högst när det gäller att skapa sig en lugn och privat plats hemma. Sängen är viktigast, men att det är det kompletta sovrummet som skapar bäst förutsättningar för god sömn. –En god natts sömn för att vakna riktigt utvilad börjar med en helhetssyn på sovrummet. Det är viktigt att välja en säng, kuddar och täcken som passar de unika behoven som finns för sovrummet. Lägg till genomtänkt förvaring, belysning och mörkläggning för att skapa bäst förutsättningar för god sömn och en vardag i balans. Inreder du för dig själv eller för gäster? Säger Kicki, företagsinredare på IKEA.

6 inredningstips för sovrummet

  • Temperaturen: 15-17 grader i sovrummet anses vara den bästa temperaturen i sovrummet. Den svala luften du andas in kyler ner kroppen och hjärnan vilket gör att du sover bättre. Se till att ha ett värmande täcke att krypa ner under.
  • Mörkt och tyst: Ljus varvar upp hjärnan, så undvik ljus sent på kvällen, även från datorskärmar, läsplattor och mobiler. Stäng ute dagsljuset med mörkläggningsgardiner tex. MAJGULL mörkläggningsgardiner som finns i flera färger och längder. Och när det är dags att vakna kan du med hjälp av TRÅDFRI smart belysning och TRÅDFRI app göra en inställning så att du kan du vakna behagligt till lampor som automatiskt sakta ökar i ljusstyrka och väcker dig behagligt.
  • Sängen: En skön säng som andas. Alla vaknar till efter ca fyra timmar när djupsömnen är slut. Har du en säng som andas och täcke som passar din kropp och temperatur somnar du om snabbare.
  • Förvaring: Säkra en bra förvaring så att du ordning och ett stökfritt sovrum. Med en PAX garderob kan du i detalj skräddarsy insidan med avdelare, glashyllplan, insatser m.m. Arrangera också förvaringen utifrån dina rutiner.
  • Textilier: Ett enkelt sätt att förnya i sovrummer är med textil. Anpassa textiliernas färger efter säsong och behov - ett sovrum med dova, jordnära färger skapar lugn och färgsprakande mönster ger energi! All bomull på IKEA kommer från mer hållbara källor. Vi använder endast bomull som odlas ansvarsfullt. Läs mer på ikea.se
  • Nedkoppling och avkoppling: Oro är en av våra värsta sömnstörare. Försök att ägna de två sista timmarna innan sänggående åt avkoppling som skydd mot stress och oroande tankar.

Få rabatt hos IKEA

Bli kund på LRF Samköps avtal eller koppla ditt befintliga IKEA företagskonto till vårt avtal. Det kostar ingenting och du förbinder dig inte till något.